Kabelmanagement: tips om veilig om te gaan met snoeren

Zowel in kantoren als magazijnen vind je soms een wirwar aan snoeren terug op de vloer. Stroomkabels, datakabels, gebundelde kabels in kabelrupsen:
alle zijn ze essentieel voor de energietoevoer. Maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn, zeker als je ze laat slingeren onder of tussen bureaus. Met goed kabelmanagement hou je je medewerkers en apparaten veilig. Hieronder lees je meer over de voordelen, en vind je enkele concrete tips en tricks.

Wat is kabelmanagement?

Het begrip ‘kabelmanagement’ verwijst naar de veilige organisatie en opruiming van kabels op de werkplek. Je kan ze bijvoorbeeld afleiden, markeren, bundelen of verbergen onder een tafel. Zo bescherm je niet alleen je medewerkers, maar ook je dure apparatuur.

Universele lader vanaf eind 2024

Het Europese Parlement probeert ‘kabelchaos’ alvast te verminderen door vanaf eind 2024 de universele lader in te voeren. Smartphones en andere kleine elektronica moeten dan verplicht over een USB-C-aansluiting beschikken.

Waarom is kabelmanagement belangrijk?

Je vermijdt ‘kabelspaghetti’-ongelukken

Wanneer al je kabels door elkaar lopen en zo hopeloos verstrikt geraken, dan spreken we van kabelspaghetti. Jammer genoeg is dat fenomeen een pak minder smakelijk dan de pastasoort, want dit kluwen aan kabels brengt allerlei risico’s met zich mee.

Het is erg gemakkelijk om in de kabelspaghetti te blijven haken en daarna te struikelen. Dat doet niet alleen pijn, het kan ook de kabel beschadigen en andere snoeren meetrekken – of zelfs het volledige apparaat. En als je vergeet om een losgeraakte kabel opnieuw in het toestel te pluggen, dan creëer je brandgevaar.

Het maakt je werkplek efficiënter

Wanneer je per ongeluk een kabel lostrekt uit de spaghetti, zit er vaak maar één ding op:
onder je tafel kruipen en op zoek gaan naar de juiste aansluiting. Dat kost (te veel) tijd.
Je vindt misschien niet meteen de correcte plek, en je zal waarschijnlijk het apparaat opnieuw moeten opstarten achteraf. Gaat het om een centraal toestel dat ook verbonden is met de computers van je collega’s? Dan moeten zij mogelijk ook even hun werk pauzeren door connectiviteitsproblemen. Weinig efficiënt, bijzonder stresserend.

Door ordelijk kabelmanagement trek je minder gemakkelijk een kabel los. Gebeurt het toch? Dan is het eenvoudiger om de kabel snel terug te vinden of te vervangen.

Kabelmanagement is goed voor je rug

Meer en meer werkgevers investeren in een ergonomische werkplek. Kantoorstoelen met rugsteun, verhoogde schermen en monitors, muismatjes met polsondersteuning: ze helpen je om je takenpakket uit te voeren in een gezonde houding.

Ook kabelmanagement hoort daarbij. Door kabels netjes te bundelen op of onder de bureaus (zie hieronder) moet je je niet meer zo vaak buigen om een rebelse kabel weer op zijn plaats te krijgen. Je rug zal je dankbaar zijn.
 


Het oog wil ook wat

Het hoofddoel van kabelmanagement draait natuurlijk om veiligheid. Maar het gaat ook gepaard met een leuke esthetische bonus, want geordende kabels zien er veel verzorgder uit. Dat kan een grote impact hebben. Werknemers werken graag in een nette omgeving, zonder een warrige bundel kabels aan hun voeten. Kabelmanagement creëert dus rust en orde, wat ook bijdraagt aan het mentale welzijn op de werkvloer.

Bovendien laat kabelmanagement een positieve indruk na bij bezoekers zoals klanten, partners, en sollicitanten. Zij zullen met plezier opmerken dat je werkplek ordelijk en veilig is. En ook je schoonmaakpersoneel zal opgelucht zijn, want met gebundelde kabels verloopt het poetswerk heel wat vlotter.

Preventie: zo vermijd je ongelukken door kabels

De risico’s van losse kabels gaan verder dan struikelgevaar: je vergroot de kans op onder meer brand, stroomstoringen en rugklachten. Kabelmanagement helpt je om al die risico’s te verkleinen. Maar hoe begin je daaraan?

Hieronder vind je enkele praktische tips:

  • Tip 1: Vermijd draden en kabels op de vloer

Bedrading op de vloer komt in aanraking met heel wat schoenen en hakken, maar ook met gevaarlijkere objecten zoals de wieltjes van bureaustoelen en de natte dweilen van de schoonmaakploeg. Probeer dus om je kabels af te leiden via de muur of via kabelgoten onder het bureaublad. Als je de vloer niet kan vermijden, markeer de gebundelde kabels dan met felgekleurde stickers of tape.

  • Tip 2: Kies voor de kortste afstand

Fabrikanten van elektronische bedrijfsapparatuur voorzien graag extreem lange kabels, zodat werkgevers ze kunnen gebruiken in grote kantoorruimtes. Vervang die snoeren, indien mogelijk, door kortere exemplaren om het struikelgevaar te verminderen. Vraag daarvoor raad aan een gespecialiseerde handelaar. Dan weet je zeker dat je een veilig alternatief kiest.

  • Tip 3: Wees voorzichtig met stekkerdozen

Stekkerdozen kunnen erg handig zijn, maar houd wel rekening met enkele veiligheidsvoorschriften:

Kies bij voorkeur voor een stekkerdoos met een overspannings- en bliksembeveiliging.
Sluit nooit een stekkerdoos aan op een andere stekkerdoos (gebruik verlengsnoeren in de plaats).
Gebruik stekkerdozen niet voor meerdere apparaten met een hoog stroomverbruik.

  • Tip 4: Investeer in accessoires

Kabelgoten, binders, zelfklevende klemmen, kabelboxen en -houders: tegenwoordig
bestaan er talloze oplossingen om je kabelmanagement letterlijk in goede banen te leiden.
Ze zijn veilig voor je medewerkers én goed voor de kabel zelf, want ze vermijden bochten, beschadigingen en kabelbreuk.

Bonustip: gebruik geen dominostekkers

Dominostekkers zijn een ouderwetse vorm van driewegstekkers. In het verleden kon je ze gebruiken om meerdere toestellen op aan te sluiten, zeker in ruimtes waar er weinig stopcontacten waren. Maar die opeenstapeling van connecties vormde ook een groot gevaar voor overbelasting, kortsluiting en brand.

Handelaars in België en Nederland mogen ze niet meer te koop aanbieden.
Gebruik ze dus ook niet voor je kabelmanagement.